donderdag 7 februari 2008


ArbCom-verkiezing: Geregistreerde gebruikers kunnen zich tot 15 februari kandidaat stellen voor de arbitragecommissie.
Badminton
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Ouderwetse racket en shuttle
Badminton is een sport die wordt gespeeld met rackets en een shuttle. De shuttle, die gemaakt kan zijn van nylon of van veren, wordt over een net heen en weer geslagen met de rackets.
Badminton wordt in een zaal gespeeld, zodat er geen hinder van wind en andere weersomstandigheden is.
Er zijn verschillende vormen: mannen/vrouwen singles, gemengd dubbel en mannen/vrouwen dubbels.
Waar badminton precies vandaan komt, is niet heel duidelijk. Verschillende kenners denken dat de vroegste variant van de sport uit India afkomstig is. De Britten introduceerden het vervolgens in Europa en veranderde de sport tot hetgeen wat we vandaag de dag kennen.
Met name in Aziatische landen (onder andere China, Vietnam, Indonesië en Maleisië) wordt badminton massaal gespeeld. Qua westerse landen zijn vooral Denemarken en Groot-Brittannië landen met aanzienlijke prestaties op het gebied van de badmintonsport.
Nationaal erkende instanties van de badmintonsport zijn in Nederland: de Nederlandse Badminton Bond (NBB), en in België: de Belgische Badminton Federatie (BBF) en de Vlaamse Badminton Liga (VBL). De hoogste internationale instantie is de Badminton World Federation (BWF) (Badminton Wereld Federatie), gezeteld in Kuala Lumpur, Maleisië.
Inhoud[verbergen]
1 Algemene spelregels
1.1 Nieuwe puntenscore vanaf 2006
1.2 Fouten
2 Soorten
2.1 Single
2.2 Gemengd dubbel (Mix)
2.3 Mannen- of vrouwendubbel
3 Techniek
4 Slagen
5 Lijst van Belgische kampioenen
6 Lijst van Nederlandse kampioenen
7 Fotogalerij
8 Externe links
9 Bronnen, noten en/of referenties
//

[bewerk] Algemene spelregels

Speelveld
Een partij badminton bestaat uit twee winnende games van 21 punten. Er zijn verlengingen bij 20-20: er wordt gespeeld tot er 2 punten verschil zijn of, indien dit niet gebeurt, speelt men tot 30. Het spel kan dus eindigen met een maximum van 29 tegen 30 punten. Wie twee games wint, is de winnaar van de partij. Als het 1-1 is, wordt er een derde en beslissende game gespeeld.
Het veld wordt in tweeën gedeeld door een net op 1,55 meter hoogte bij de staander. In het midden mag het net niet lager hangen dan 1,525 meter. Het net zelf moet 0,76 meter hoog zijn. De touwen waarvan het net gemaakt is moeten donker van kleur zijn en van gelijkmatige dikte. De maaswijdte mag variëren van 15 tot 20 millimeter. Het net moet minimaal 6,1m lang zijn en een witte boord hebben bovenaan van 75mm. De lijnen die het veld markeren moeten 40mm dik zijn.
Er wordt onderhands geserveerd naar het veld schuin tegenover het vak van waaruit wordt geserveerd. Hierbij mag (op het moment van raken van de shuttle) het blad van het racket niet boven de heup uitkomen. Tevens moet de service met één vloeiende beweging geslagen worden. De shuttle wordt over het net heen en weer geslagen (een rally). Zodra de shuttle op de grond komt, wordt het spel gestopt. Afhankelijk van of de shuttle binnen / op de lijnen (in) of buiten de lijnen (uit) valt wordt beoordeeld hoe het spel doorgaat. Als de shuttle op de grond komt door een fout van de serverende partij, wordt de service aan de andere partij overgedragen en krijgt die partij een punt. Als de fout gemaakt is door de tegenpartij, krijgt de serverende partij een punt en blijft hij aan de opslag.

[bewerk] Nieuwe puntenscore vanaf 2006
Sinds 1 februari 2006 werd er echter geëxperimenteerd met een nieuwe puntentelling om het spel aantrekkelijker te maken voor het publiek. In de lente van 2006 werd besloten dit nieuwe rally-point-systeem officieel in te voeren vanaf het badmintonseizoen dat begint op augustus 2006. Tot nu toe kon men alleen punten maken op de eigen service en was er een onderscheid tussen dames en heren. (damestelling tot 11 punten, herentelling tot 15 punten) In de nieuwe puntentelling wordt dit onderscheid niet meer gemaakt; dames en heren zijn gelijkwaardig. De telling gaat voor beide seksen tot 21 punten per game;
Staan beide spelers op 20 punten dan komt er automatisch een verlenging, tot een van beiden 2 punten achter elkaar maakt. Echter, om de tijdsduur van een wedstrijd enigszins in de perken te houden, is er besloten om hieraan een maximum van 29 punten te verbinden. Staan beide spelers op 29 punten, dan zal het eerstvolgende punt beslissend zijn voor de winst van de set of wedstrijd. Er wordt nog steeds best out of three games gespeeld.
Een ander groot verschil is dat het rally-pointsysteem er voor zorgt dat een speler niet alleen punten kan maken op zijn eigen service, maar ook op die van zijn tegenspeler.
Grote evenementen werden al volgens het nieuwe systeem gespeeld in het seizoen 2005-2006, bijvoorbeeld de Dutch open (winnares Mia Audina vertelde dat dit nieuwe systeem erg zwaar is, vooral voor de mentale gesteldheid).

[bewerk] Fouten
Badminton kent de volgende fouten:
een speler slaat de shuttle buiten de lijnen (uit)
de shuttle valt in het eigen veld (een speler mist de slag)
een speler slaat de shuttle in het net
een speler raakt de shuttle meer dan één keer, tenzij het in eenzelfde beweging is
een speler raakt de shuttle met zijn lichaam
een speler raakt het net aan, voor de shuttle op de grond gevallen is
een speler slaat de shuttle terug voor die boven het eigen veld is
een speler staat op een lijn bij het serveren (voetfout)
een speler slaat de service in het verkeerde vak
een speler serveert voordat de tegenspeler klaarstaat.
een speler serveert en het blad komt boven het middel voordat de shuttle het blad verlaten heeft.
een speler serveert en de shuttle raakt het blad boven de hand waarmee de speler serveert.
de shuttle raakt tijdens een rally niet tot het speelveld behorende objecten (plafond, palen links/rechts van het speelveld)
Wanneer de scheidsrechter niet zeker weet of hij de goede beslissing maakt, kan hij een let geven. Dit komt voor wanneer er bijvoorbeeld niet duidelijk is of de shuttle in of uit was en wanneer niet duidelijk was of de tegenstander klaarstond (zo niet, dan een let). Een let houdt in dat de gespeelde punt opnieuw gespeeld moet worden.
N.B. Middel, een denkbeeldige cirkel ter hoogte van het laagste punt van de onderste rib.

[bewerk] Soorten

[bewerk] Single
Het single (ook wel enkel genoemd) wordt op een lange, smalle baan gespeeld. Voor de breedte gelden de binnenste lijnen, voor de lengte de achterste lijn. De score tijdens een game loopt zowel bij dames en heren tot 21. Men heeft één servicebeurt per persoon; maakt de serveerder/serveerster een fout dan gaat de service naar de tegenstander en kan hij of zij punten maken. Er kunnen zowel punten gemaakt worden door de serverende als de ontvangende partij. Bij een even aantal punten wordt geserveerd uit het rechter serveervak, bij een oneven aantal uit het linker. Wanneer de stand dus 20-20 is, wordt er door gespeeld tot dat een van beide teams een verschil van 2 punten heeft weten te behalen. (bijv. 22-20). Het kan voorkomen dat de stand 29-29 wordt. In dit geval zal het 30e punt de beslissende zijn.

[bewerk] Gemengd dubbel (Mix)

herendubbel
Bij het gemengd dubbel spelen een man en een vrouw samen. Net als bij singlen hebben beide partijen één servicebeurt. Na elk gewonnen punt moet het serverende koppel van serveervak wisselen. Wordt in de servicebeurt een fout gemaakt, dan gaat de servicebeurt over naar de tegenstanders. De service wordt bij 0 of een even aantal punten vanuit het rechter, en bij een oneven aantal punten vanuit het linkerserveervak gegeven. Dames beginnen de wedstrijd altijd rechts. De set gaat tot eenentwintig. Hierbij moet een verschil van twee punten zijn. Wanneer de stand dus 20-20 is, wordt er door gespeeld tot dat een van beide teams een verschil van 2 punten heeft weten te behalen. (bijv. 22-20). Het kan voorkomen dat de stand 29-29 wordt. In dit geval zal het 30e punt de beslissende zijn. Het veld is bij de service breed en kort. Na de eerste service speelt men op het gehele veld (breed en lang).

[bewerk] Mannen- of vrouwendubbel
Bij een mannen- of vrouwendubbel spelen twee mannen of twee vrouwen samen. Dezelfde regels gelden als bij het gemengd dubbel.

[bewerk] Techniek
De slagtechniek bij badminton kan je onderverdelen in 2 categorieën: de rotatieslagen en de extensieslagen. Bij de eerste, de rotatieslagen, wordt een rotatie van de onderarm gebruikt (de pols blijft in theorie gestrekt!). Bij de tweede, de extensieslagen, gebruikt men geen rotatie, men duwt de shuttle als het ware over het net.

[bewerk] Slagen
Clear
Een verdedigende slag. De shuttle wordt hoog gepakt en hoog naar het achterveld van de tegenspeler gespeeld.
Smash
Een aanvallende slag. De shuttle wordt hoog gepakt en met hoge snelheid naar beneden geslagen.
Lob
Een verdedigende slag. De shuttle wordt laag gepakt en hoog naar het achterveld van de tegenspeler gespeeld.
Drop (achter)
Een aanvallende slag. De shuttle wordt van achteren hoog gepakt en kort over het net gespeeld. Dit kan met een boogje zijn, maar ook directe slag naar het net.
Drop (voor)
Een aanvallende slag. De shuttle wordt van voor kort over het net gespeeld. Dit is altijd met een boogje. Deze slag wordt vaak netdrop genoemd.
Drive
Een aanvallende slag. De shuttle wordt van de zijkant van het veld met een zijdelinge beweging snel over het net geslagen.

[bewerk] Lijst van Belgische kampioenen
Jaar
Mannen enkel
Vrouwen enkel
Mannen dubbel
Vrouwen dubbel
Gemengd dubbel
2007
David Jaco
Nathalie Descamps
Wouter ClaesFrédéric Mawet
Nathalie DescampsSabine Devooght
Wouter ClaesNathalie Descamps
2006
Yuhan Tan
Nathalie Descamps
Wouter ClaesFrédéric Mawet
Nathalie DescampsSofie Robbrecht
Wouter ClaesNathalie Descamps
2005
Ruud Kuijten
Nathalie Descamps
Wouter ClaesRuud Kuijten
Nathalie DescampsKatrien Claes
Wouter ClaesNathalie Descamps
2004
Ruud Kuijten
Nathalie Descamps
Wouter ClaesRuud Kuijten
Agnieszka CzerwinskaSofie Robbrecht
Wouter ClaesCorina Herrle
2003
Ruud Kuijten
Elke Biesbrouck
Wouter ClaesFrédéric Mawet
V. RakelsNathalie Descamps
L.Dalli CardilloV. Rakels
2002
Ruud Kuijten
Elke Biesbrouck
Wouter ClaesFrédéric Mawet
V. RakelsNathalie Descamps
Wouter ClaesM. Albinus
2001
Ruud Kuijten
Juhari Hanny Sentiani
Wouter ClaesFrédéric Mawet
M. AlinusP. Mampaey
Wouter ClaesM. Albinus
2000
Ruud Kuijten
C.Persyn
P.BoonenD.Vandewinkel
M.AlbinusP.Mampaey
Ruud KuijtenM.Albinus
1999
Ruud Kuijten
P.Mampaey
P.BoonenD.Vandewinkel
M.AlbinusP.Mampaey
Ruud KuijtenM.Albinus
1998
Pedro Vanneste
M.Gosset
P.BoonenD.Vandewinkel
M.AlbinusM.Gosset
W.ClaesM.Albinus
1997
Pedro Vanneste
M.Gosset
A.De LeeuwP.Vanneste
M.GossetA.Stamboliyska
D.VandewinkelP.Mampaey
1996
Pedro Vanneste
C.Persyn
D.CardilloF.Vigneron
C.PersynM.Gosset
P.VannesteM.Gosset
1995
Pedro Vanneste
P.Mampaey
S.De RijckeP.Vanneste
C.PersynP.Mampaey
L.Dalli CardilloP.Mampaey
1994
Pedro Vanneste
C.Persyn
J.Van BouwelA.De Leeuw
C.PersynP.Mampaey
P.VannesteH.Vranken
1993
Pedro Vanneste
H.Vranken
Y.de NegriF.Vigneron
P.MampaeyI.Swiggers
P.VannesteH.Vranken
1992
Pedro Vanneste
A.Buyse
Y.de NegriE.Van Herbruggen
A.BuyseH.Vranken
P.VannesteA.Buyse
1991
J.De Mulder
M.C.Donnay
E.Van HerbruggenD.Van Nauw
I.SwiggersS.Langenaekens
F.VigneronI.Swiggers
1990
E.Van Herbruggen
I.Meuleman
J.De MulderF.Vigneron
I.MeulemanM.Cauberghs
E.Van HerbruggenI.Meuleman
1989
J.De Mulder
I.Swiggers
J.De MulderF.Vigneron
I.SwiggersG.Van Haverbeke
F.VigneronI.Swiggers
1988
E.Van Herbruggen
I.Swiggers
J.De MulderD.Van Nauw
I.SwiggersG.Van Haverbeke
F.VigneronI.Swiggers
1987
J.De Mulder
I.Swiggers
J.De MulderJ.Isasi
I.SwiggersG.Van Haverbeke
E.Van HerbruggenG.Van Haverbeke
1986
E.Van Herbruggen
I.Swiggers
J.De MulderE.Van Herbruggen
I.SwiggersG.Van Haverbeke
Y.de NegriN.De Mey
1985
J.De Mulder
I.Swiggers
J.De MulderE.Van Herbruggen 1985
I.SwiggersL.Drossaert
E.Van HerbruggenG.Van Haverbeke
1984
E.Van Herbruggen
I.Swiggers
P.De RuisseauxE.Van Herbruggen
I.SwiggersG.Van Haverbeke
P.DeruisseauxI.Swiggers
1983
J.Warmoes
I.Swiggers
J.P.BauduinC.Bene
I.SwiggersM.C.Donnay
J.De MulderI.Rijcken
1982
J.De Mulder
I.Swiggers
M.BauduinC.Bene
I.SwiggersI.Rijcken
P.DeruisseauxI.Swiggers
1981
J.P.Bauduin
I.Swiggers
J.P.BauduinJ.Jaury
I.SwiggersI.Rijcken
J.IsasiV.Isasi
1980
J.P.Bauduin
F.Kaiser
J.P.BauduinJ.Jaury
I.SwiggersI.Rijcken
P.DeruisseauxI.Swiggers
1979
J.P.Bauduin
F.Kaiser
J.P.BauduinJ.Jaury
N.VermeulenL.Drossaert
D.KaiserF.Kaiser
1978
J.P.Bauduin
F.Kaiser
J.P.BauduinJ.Isasi
M.DesyR.Williams
J.IsasiV.Isasi
1977
D.Gosset
R.Williams
J.P.BauduinB.Tan
F.KaiserI.Rijcken
H.MoensG.Cairns
1976
D.Gosset
F.Kaiser
M.GossetJ.Jaury
K.BallislagerF.Kaiser
H.MoensG.Cairns
1975
M.Gosset
K. Ballislager
R.Van MeerbeekH.Moens
K.BallislagerF.Kaiser
H.MoensG.Cairns
1974
M.Gosset
K.Ballislager
R.Van MeerbeekH.Moens
K.BallislagerM.Raindorf
H.MoensG.Cairns
1973
D.Gosset
J.Jacques
R.Van MeerbeekH.Moens
J.JacquesG.Cairns
H.MoensG.Cairns
1972
H.Moens
G.Cairns
R.Van MeerbeekH.Moens
A.DevillersP.Remy
H.MoensG.Cairns
1971
H.Moens
J.Jacques
R.Van MeerbeekH.Moens
J.JacquesG.Cairns
H.MoensG.Cairns
1970
H.Moens
geen competitie
R.Van MeerbeekH.Moens
Geen competitie
R.Van MeerbeekJ.Jacques
1969
R.Van Meerbeeck
J.Jacques
R.Van MeerbeekH.Moens
J.JacquesG.Cairns
H.MoensG.Cairns
1968
H.Moens
J.Jacques
R.Van MeerbeekH.Moens
J.JacquesG.Moens
H.MoensG.Moens
1967
R.Van Meerbeeck
J.Jacques
R.Van MeerbeekH.Moens
J.JacquesG.Moens
H.MoensG.Moens
1966
R.Van Meerbeeck
A.Verstoep
R.Van MeerbeekH.Moens
A.VerstoepG.Moens
H.MoensA.Verstoep
1965
H.Moens
A.Verstoep
R.Van MeerbeekH.Moens
A.VerstoepJ.Jacques
H.MoensA.Verstoep
1964
AT.Verstoep
J.Vander Willigen
R.Van MeerbeekH.Moens
A.VerstoepJ.Vander Willigen
H.MoensJ.Vander Willigen
1963
A.Verstoep
A.Verstoep
J.StuartH.Moens
Geen competitie
H.MoensJ.Vander Willigen
1962
A.Verstoep
geen competitie
G.Van BranteghemA.Verstoep
Geen competitie
A.VerstoepA.Verstoep
1961
A.Verstoep
A.Verstoep
J.StuartH.Moens
A.VerstoepJ.Vander Willigen
A.VerstoepA.Verstoep
1960
A.Verstoep
A.Verstoep
G.Van BranteghemA.Verstoep
J.BouletMalevez
A.VerstoepA.Verstoep
1959
G.Van Banteghem
J.Boulet
C.BarJ.Stuart
J.BouletMalevez
G.Van BranteghemJ.Boulet
1958
G.Van Branteghem
J.Boulet
C.BarJ.Stuart
J.BouletMalevez
G.Van BranteghemJ.Boulet
1957
G.Van Branteghem
J.Boulet
G.Van BranteghemJ.Boulet
J.BouletMalevez
G.Van BranteghemJ.Boulet
1956
G.Van Branteghem
J.Boulet
G.Van BranteghemJ.Boulet
J.BouletJ.Verplancke
FaberJ.Boulet
1955
G.Van Branteghem
J.Boulet
S.JoyB.Blake
JoyN.Penning
S.JoyN.Penning
1954
O.Murray
N.Joy
S.JoyL.St.Lawrence
JoyN.Penning
S.JoyN.Penning
1953
B.Blake
N.Joy
G.Van BranteghemB.Crouch
JoyN.Penning
S.JoyN.Penning
1952
G.Van Branteghem
N.Joy
S.JoyL.St.Lawrence
JoyN.Penning
S.JoyN.Penning
1951
S.Joy
N.Penning
S.JoyL.St.Lawrence
Mc.CulloughN.Penning
S.JoyN.Penning
1950
S.Joy
N.Penning
S.JoyJ.B.Laidlaw
BoomerN.Penning
S.JoyN.Penning
1949
R.Mommaerts
de Barey
L.St.LawrenceJ.B.Laidlaw
Geen competitie
L.St.LawrenceJ.B.Laidlaw
Noot : J. Vander Willigen is nu Mevr. Jacques - G. Moens is nu Mevr. Cairns - F. Kaiser is nu Mevr. Gillis - L. Drossaert is nu Mevr. Vigneron
[bewerk] Lijst van Nederlandse kampioenen
Mannen Singles
1932 J.P.H.Woltman
1933 J.P.H.Woltman
1934 E.H. den Hoed
1935 J.P.H.Woltman
1936 E.H.den Hoed
1937 J.M. de Haas
1938 E.H. den Hoed
1939-52 Geen competitie
1953 E.H. den Hoed
1954 E.H. den Hoed
1955 E.H. den Hoed
1956 B.Loo
1957 B.Loo
1958 B.Loo
1959 Ruud de Wit
1960 Pim Seth Paul
1961 Pim Seth Paul
1962 Pim Seth Paul
1963 Cees Broedelet
1964 Herman Leidelmeijer
1965 Herman Leidelmeijer
1966 Huub van Ginneken
1967 Herman Leidelmeijer
1968 Herman Leidelmeijer
1969 Herman Leidelmeijer
1970 Ruud van Ginneken
1971 Rob Ridder
1972 Ruud van Ginneken
1973 Ruud van Ginneken
1974 Rob Ridder
1975 Rob Ridder
1976 Rob Ridder
1977 Rob Ridder
1978 Rob Ridder
1979 Rob Ridder
1980 Rob Ridder
1981 Rob Ridder
1982 Guus van der Vlugt
1983 Uun Santosa
1984 Lex Coene
1985 Lex Coene
1986 Lex Coene
1987 Pierre Pelupessy
1988 Uun Santosa
1989 Pierre Pelupessy
1990 Pierre Pelupessy
1991 Chris Bruil
1992 Jeroen van Dijk
1993 Jeroen van Dijk
1994 Pierre Pelupessy
1995 Jeroen van Dijk
1996 Jeroen van Dijk
1997 Jeroen van Dijk
1998 Jeroen van Dijk
1999 Joris van Soerland
2000 Dicky Palyama
2001 Dicky Palyama
2002 Dicky Palyama
2003 Dicky Palyama
2004 Dicky Palyama
2005 Dicky Palyama
2006 Dicky Palyama
2007 Dicky Palyama
Vrouwen Singles
1932 H.Dros
1933 C.Jansen
1934 C.Jansen
1935 C.Jansen
1936 C.Jansen
1937 C.Jansen
1938 A.W.Ernst
1939-52 Geen competitie
1953 A.W.Koch-Ernst
1954 A.W.Koch-Ernst
1955 Els Robbé
1956 A.W.Koch-Ernst
1957 F.Quist
1958 Els Robbé
1959 Els Robbé
1960 Els Robbé
1961 Els Robbé
1962 Imre Rietveld
1963 Imre Rietveld
1964 Imre Rietveld
1965 Agnes Geene
1966 Agnes Geene
1967 Felice de Nooyer
1968 Agnes Geene
1969 Joke van Beusekom
1970 Joke van Beusekom
1971 Joke van Beusekom
1972 Joke van Beusekom
1973 Agnes van der Meulen
1974 Joke van Beusekom
1975 Joke van Beusekom
1976 Joke van Beusekom
1977 Joke van Beusekom
1978 Joke van Beusekom
1979 Joke van Beusekom
1980 Joke van Beusekom
1981 Marjan Ridder
1982 Joke van Beusekom
1983 Eline Coene
1984 Eline Coene
1985 Eline Coene
1986 Eline Coene
1987 Monique Hoogland
1988 Astrid van der Knaap
1989 Eline Coene
1990 Monique Hoogland
1991 Astrid van der Knaap
1992 Eline Coene
1993 Astrid van der Knaap
1994 Astrid van der Knaap
1995 Brenda Beenhakker
1996 Judith Meulendijks
1997 Brenda Beenhakker
1998 Brenda Beenhakker
1999 Brenda Beenhakker
2000 Brenda Beenhakker
2001 Mia Audina
2002 Yao Jie
2003 Yao Jie
2004 Yao Jie
2005 Yao Jie
2006 Mia Audina
2007 Yao Jie

[bewerk] Fotogalerij

Nylon shuttles
ifexist count: 0/500
-->

Veren shuttles
ifexist count: 0/500
-->

[bewerk] Externe links
Badminton-spelregels

[bewerk] Bronnen, noten en/of referenties
Bronnen, noten en/of referenties:
Belgische kampioenen:
Vlaamse Badminton Liga: Historieken Belgische Kampioenschappen (1949-2003, 2004, 2005 en 2006)
Badminton
Internationaal
Europese kampioenschappen - Olympische Spelen - Sudirman Cup - Thomas Cup - Uber Cup - Wereldkampioenschappen - Wereldkampioenschappen junioren
Nationaal
België - Nederland
Materiaal
Racket - Shuttle
Organisaties
ABF (Afrika) - BAC (Azië) - BBF (België) - BE (Europa) - BO (Oceanië) - BPA (Amerika) - BWF (Wereld) - NBB (Nederland)
{{{afb_links}}}
Olympische sporten

{{{afb_groot}}}
Olympische zomersportenAtletiek - Badminton - Basketbal - Boksen - Boogschieten - Gewichtheffen - Gymnastiek - Handbal - Hockey - Honkbal - Judo - Kanovaren - Moderne vijfkamp - Paardensport - Roeien - Schermen - Schietsport - Schoonspringen - Softbal - Synchroonzwemmen - Taekwondo - Tafeltennis - Tennis - Triatlon - Voetbal - Volleybal - Waterpolo - Wielersport - Worstelen - Zeilen - Zwemmen
Olympische wintersportenAlpineskiën - Biatlon - Bobsleeën - Curling - Freestyleskiën - IJshockey - Kunstrijden - Langlaufen - Noordse combinatie - Rodelen - Schaatsen - Schansspringen - Shorttrack - Skeleton - Snowboarden
Voormalige Olympische sportenCricket - Croquet - Golf - Jeu de paume - Lacrosse - Motorbootracen - Pelota - Polo - Rackets - Roque - Rugby - Touwtrekken

Categorieën: Badminton Olympische zomersport
Aspecten/acties
artikel
overleg
bewerk
Geschiedenis
Persoonlijke instellingen
Aanmelden en inschrijven

if (window.isMSIE55) fixalpha();
Navigatie
Hoofdpagina
Artikelindex
Categorieën
Recente wijzigingen
Nieuwe artikelen
Willekeurige pagina
Informatie
Gebruikersportaal
In het nieuws
Help en contact
Doneer
Zoeken

hulpmiddelen
Links naar deze pagina
Verwante wijzigingen
Bestand uploaden
Speciale pagina's
Printervriendelijke versie
Permanente link
Deze pagina citeren
in andere talen
العربية
Asturianu
Български
Bosanski
Català
Česky
Dansk
Deutsch
Ελληνικά
English
Esperanto
Español
Eesti
فارسی
Suomi
Français
Galego
עברית
Hrvatski
Kreyòl ayisyen
Bahasa Indonesia
Íslenska
Italiano
日本語
ქართული
한국어
Lëtzebuergesch
Lietuvių
Latviešu
Bahasa Melayu
‪Norsk (bokmål)‬
Polski
Português
Русский
संस्कृत
Srpskohrvatski / Српскохрватски
Simple English
Slovenčina
Slovenščina
Српски / Srpski
Svenska
Тоҷикӣ
ไทย
Tagalog
Türkçe
Українська
اردو
Tiếng Việt
中文


Deze pagina is het laatst bewerkt op 27 jan 2008 om 20:13.
De tekst op Wikipedia is zonder enige vorm van garantie beschikbaar onder de GNU Free Documentation License.Wikipedia® is een geregistreerd handelsmerk van de Wikimedia Foundation, Inc., een in de Verenigde Staten geregistreerde organisatie zonder winstoogmerk.
Privacybeleid
Over Wikipedia
Voorbehoud
if (window.runOnloadHook) runOnloadHook();

Geen opmerkingen: